Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Υπάρχει πραγματική, ουσιαστική τεχνολογική πρόοδος; Προσφέρει παραπάνω στην ποιότητα ζωής μας; Έχω την εντύπωση πως τα περισσότερα από τα υλικά αγαθά που μας προσφέρονται είναι άχρηστα. Αμάξια με τελική ταχύτητα 300 χλμ\ώρα, κινητά που κάνουν βιντεοκλήσεις, μηχανές που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια απ' όσο αντέχουμε οικονομικά και ως περιβάλλον. Σου λένε δουλεύεις 12 ώρες, αλλά βγάζεις πολλά χρήματα. Ναι, και πότε ακριβώς τα χαίρεσαι; Που τα αξιοποιείς εκτός από το να πληρώσεις άνετα τους λογαριασμούς; Βλέπεις διαφημίσεις με προιόντα που ήδη την επόμενη μέρα θεωρούνται ξεπερασμένα. Γίνεσαι υπόδουλος της ύλης. Κυνηγάς απλά το όνειρο της καταναλωτικής ευδαιμονίας. Ευτυχία=κατανάλωση ήταν το μότο που μας οδήγησε σ' αυτή την αδιέξοδη κατάσταση.

Σου λένε ότι αν έχεις λεφτά αγοράζεις το οτιδήποτε, οπότε δεν χρειάζεται ν' ανησυχείς. Ακόμη κι όταν αρρωστήσεις δεν θα έχεις πρόβλημα αφού τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε περιμένουν μ' ανοιχτές αγκάλες. Πως μπορούμε να λέμε ότι σαν κόσμος έχουμε εξελιχθεί, όταν κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για τα βασικά; Ο παράλογος κύκλος καταναλωτής-εργοδότης-εργαζόμενος-καταναλωτής δεν φέρνει αποτέλεσμα, αφού δεν περιέχει τίποτα το ανθρώπινο και το φυσικό στα πλαίσιά του. Κι όμως τον ακολουθούμε, σαν τον χορό που οδηγεί στον γκρεμό.

Η τεχνολογική πρόοδος δεν άλλαξε όπως θα περιμέναμε την ζωή της πλειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιθέτως έγινε πολυτέλεια στα χέρια των λίγων. Ίσως επειδή δεν υπάρχει τίποτα το επικερδές για το καπιταλιστικό σύστημα στην ποιότητα ζωής και στην ευημερία των ανθρώπων, αφού οι δείκτες ανάπτυξης συνήθως είναι αντιστρόφως ανάλογοι της ευτυχίας των ανθρώπων.  Έχουμε μετατραπεί σε μηχανές παραγωγής χρημάτων κι αυτό αρκεί ως σκοπός ζωής. Βγάζεις χρήματα, άρα είσαι χρήσιμος. Άρα έχεις εκπληρώσει τον σκοπό σου στην θεσμοθετημένη αγορά εργασίας που δίνει πιστοποιητικά αξίας ανάλογα με το πόσο παράγεις για τον παράλογο κύκλο που αναφέραμε και παραπάνω.

Είναι πρόοδος να έχεις αμάξι και να κάνεις περισσότερη ώρα να φτάσεις λόγω των μποτιλιαρισμάτων ή όταν η βενζίνη καλπάζει; Πρέπει να χαίρεσαι άμα έχεις σπίτι που δεν προλαβαίνεις να το δεις; Ποιο είναι το νόημα του "έχειν" αν δεν ζεις, όπως προορίζεται να ζει ο άνθρωπος από την φύση; Ποια είναι η ελευθερία σου, αν κοιτάς το πρόγραμμα, το πορτοφόλι και φοβάσαι για την ιδιοκτησία σου; Πρόοδος θεωρούσαν και την ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων στην Ιαπωνία, μέχρι που ένα (έστω και ακραίο) φυσικό φαινόμενο αποκάλυψε το πόσο επικίνδυνη είναι η όποια εξέλιξη βαφτίζεται ως "πρόοοδος" αν δεν λαμβάνουμε υπόψη την ποιότητα ζωής. Κι αυτό ισχύει μικροκοσμικά και μακροκοσμικά.

1 σχόλια:

Ωραίο κείμενο...Έχουμε ντύσει τα διάφορα αντικείμενα με συναισθηματικό μανδύα ώστε να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι αποκτώντας τα αφού όσα πραγματικά έχουν νόημα δεν βρίσκονται στην κατοχή μας και δεν μπορούμε να τα φτάσουμε.

Η τεχνολογική πρόοδος έχει νόημα μόνο όταν μας απελευθερώνει και καλυτερεύει την ζωή μας και όχι όταν δημιουργεί περισσότερα δεσμά ή μας βάζει σε κίνδυνο.

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More