Η ιστοσελίδα Wikileaks έγινε γνωστή και σε όσους δεν την ήξεραν τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη (;) εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας. Η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων -τουλάχιστον όπως τα παρουσιάζει η ιστοσελίδα- αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις πράξεις αξιωματούχων που υποτίθεται πως προασπίζονται τα συμφέροντά τους. Το θέμα δεν είναι μόνο η ενημέρωση του κοινού, αλλά που αποσκοπεί πραγματικά η δημοσίευση αυτών των "ευαίσθητων" πληροφοριών; Είναι ένα παιχνίδι ακόμη των μυστικών υπηρεσιών για να θολώσουν τα νερά, είναι όντως στοιχεία που αλλάζουν τις ισορροπίες ή μήπως πρόκειται για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης;
Όλα τα σενάρια που έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς blogs, sites και "αποκαλυπτικά" άρθρα είναι ενδιαφέροντα ως θεωρίες, όμως μήπως τελικά δεν λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν νέα; Οι συνωμοσιολόγοι πάντα αναζητούν ενδείξεις για να δικαιολογήσουν τα πιστεύω τους και να επαληθεύσουν πως η "παραγματικότητα δεν είναι αυτή που φαίνεται". Δεν διαφωνώ ότι δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα μονόπλευρα, αλλά όταν συνδέονται τα ασύνδετα και γίνονται νοητικές ακροβασίες για να εδραιωθεί μια συνωμοσία ως κοινωνική σταθερά, τότε δημιουργείται παθογένεια.
Η αναζήτηση της αλήθειας πίσω από δημοσιεύματα σαν κι αυτά της Wikileaks δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στο χάος, αν ο επίδοξος αναζητητής ξεκινήσει με την προυπόθεση πως κάποια σκοτεινή δύναμη εμπλέκεται σε όλα αυτά. Δεν πρωταγωνιστούμε σε επεισόδιο των X-Files, ούτε πολεμάμε την προκατάληψη απέναντι στο "κοιμισμένο πλήθος" με το να υιοθετήσουμε τον ρόλο του αφυπνιστή, δηλαδή δημιουργώντας μια νέα προκατάληψη. Μέσα στην ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις δυτικές κοινωνίες είναι εύκολο κάποιος να παρασυρθεί και να γίνει παρανοικός, επειδή θέλει να μάθει "ψαγμένες" θεωρίες που αγνοούν τα "πρόβατα". Μήπως έτσι ο "ψαγμένος" γίνεται ένα εν δυνάμει "νέο πρόβατο"; Πάντα οι μυστικές πληροφορίες και οι "ανώτερες δυνάμεις" που κρύβονται πίσω απ' όλα, ήταν εμπορικά και πιο γοητευτικά από την αναζήτηση της γνώσης και την κριτική σκέψη.
Απαιτείται λογική, φιλτράρισμα της πληροφορίας και διαρκής αμφιβολία. Διαφορετικά θα πιστέψουμε ακόμη και πως η πολιτική εμπλέκεται με τους Νεφιλίμ ή μια εξωγήινη υπερκυβέρνηση ευθύνεται για την οικονομική κρίση. Το "κρυφό" και η συνωμοσία μας βολεύουν όσο αποποιούμαστε τις ευθύνες μας.
1 σχόλια:
Αυτό ακριβώς! Χρειάζεται συνεχής επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνουμε γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να πιστεύουμε πως όλα αποτελούν μέρος κάποιου σκοτεινού σχεδίου το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε ή που έχουν οργανωμένες ομάδες ετοιμάσει μυστικά ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε και έτσι να αποφύγουμε την ανάληψη των ευθυνών μας!
Σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι γίνονται πάρα πολλά για εμάς χωρίς εμάς και τα περισσότερα ίσως να μην τα μάθουμε ποτέ αλλά απ'αυτό μέχρι το σημείο να φτάσουμε να πιστεύουμε σε μια σωρεία θεωριών συνωμοσιολογίας έχει διαφορά.
Δημοσίευση σχολίου