Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

ΣΕΛΗΝΗ, Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ


H Σελήνη είναι δορυφόρος της Γης. Μοιάζει σαν να την φλερτάρει συνεχώς, γι' αυτό ίσως είναι τόσο κοντά σ' αυτήν. Η εγγύτητά της ασκεί βαρυτική επίδραση, προκαλώντας το φαινόμενο της παλίρροιας αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της Γης. Η Σελήνη είναι η έμπνευση πολλών ποιημάτων, διηγημάτων, έρωτα και εγκλημάτων. Ασκεί μια γοητεία και επηρεάζει την διάθεσή μας με τρόπο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Πολλές φορές τα βράδια σηκώνουμε το βλέμμα στον ουρανό μήπως δούμε το φως της. Οι σχιζοφρενείς πιστεύουν -στα προχωρημένα στάδια της νόσου- ότι μπορούν να την φτάσουν και να την αγγίξουν. Υπό το φως του φεγγαριού, στις ταινίες, συμβαίνουν οι πιο παράξενες ματαμορφώσεις και κυκλοφορούν πλάσματα που προκαλούν τρόμο.

Στην ελληνική μυθολογία η Σελήνη ήταν η θεά της σεληνιακής ψυχής. Ετυμολογικά το όνομά της προέρχεται από το "σέλας" που σημαίνει φως. Στην Θεογονία του Ησίοδου, η Σελήνη είναι τιτανική οντότητα, κόρη του Υπερίωνος και της Θείας, ενώ έχει για αδέλφια την Αυγή και τον Ήλιο. Αρχετυπική φιγούρα του θηλυκού στοιχείου, συμβολίζεται συνήθως με στέμμα σε σχήμα ημισελήνου και να οδηγεί άρμα με φτερωτούς ίππους ή ταύροι που είναι μισοί λευκοί και μισοί μαύροι, συμβολίζοντας τις δύο πλευρές της. Σε πολλές παραδόσεις, η Θεα Σελήνη αποτελεί την αρχή της δημιουργίας του Κόσμου και συμβολίζει την κρυφή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, την αόρατη όψη των πραγμάτων, το παράλογο και την διαίσθηση. Ίσως αυτή είναι μια εξήγηση πως στοιχειώνει το υποσυνείδητό μας. Οι φάσεις της Σελήνης για τους αρχαίους λαούς συμβόλιζαν την αέναη ροή των πάντων. Κάθε νέα σελήνη σηματοδοτούσε γι' αυτούς μια νέα αρχή. Οι φάσεις της σελήνης συμβολίζουν επίσης τον γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο.

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού σηματοδοτεί μια ευκαιρία στο να βρει το Σύμπαν ξανά την ισορροπία του. Ενώ απ' την άλλη η πανσέληνος αποτελεί το ζενίθ της ενέργειας του κόσμου, συμβολίζοντας την ολοκλήρωση. Στην αρχαία Αθήνα προσέφεραν σπονδές με καθαρό ύδωρ και άρτους σε σχήμα ημισελήνου, ενώ θεωρούσαν ιερά χρώματα της Σελήνης το λευκό και το αργυρό. Η Σελήνη μοιάζει να ξυπνάει μισοξεχασμένες μας μνήμες. Στην βουδιστική παράδοση η πανσέληνος είναι περίοδος πνευματικής ισχύος. Οι Ινδιάνοι την παρομοίαζαν με το φως του Υπέρτατου Όντος αλλά και με την μοχθηρή βούληση των θεών. Οι Σουμμέριοι από την άλλη κατά την περίοδο της πανσελήνου, έβρισκαν την ευκαιρία για προσευχή.

Η Σελήνη ασκεί επιρροή στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Λέγεται ότι κατά τις περιόδους που η πανσέληνος μεσουρανεί, οι πληγές ματώνουν πιο έντονα, τα δέντρα που κλαδεύονται είναι πολύ πιθανό να ξεραθούν, τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται απ' τους αγρούς είναι πιο αποτελεσματικά. Αλλά και μέσα στις πόλεις, η αστυνομία αυξάνει περιπολίες λόγω ότι κατά κανόνα αυξάνονται τα εγκλήματα και τα ατυχήματα, ενώ γεννιούνται και περισσότερα μωρά. Οι μύθοι και οι δοξασίες του ελληνικού λαού είναι αρκετά "φεγγαρολουσμένες". Στις αρχαίες διηγήσεις έχουν καταγραφεί τελετουργικά πολλών ειδών κάτω απ' το φεγγάρι σε πολλά μέρη της χώρας, όπως την Θεσσαλία και την Κρήτη. Υποτίθεται ότι η δύναμη του φεγγαριού είναι σημαντική για την μαγεία, ακόμη και από τα παραμύθια μπορούμε να αντλήσουμε ανάλογες εικόνες. Ο Σωκράτης χαρακτηρίζει την Σελήνη ως «Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς».

Από τα προϊστορικά χρόνια ο άνθρωπος ελκυόταν από τον νυχτερινό ουρανό και το φεγγάρι που ήταν σαν τρύπα στο κρανίο του κόσμου. Οι κινήσεις της σελήνης αποτέλεσαν μια μορφή πρώιμου ημερολογίου, ειδικά σε κοινωνίες που το κυνήγι ήταν απαραίτητο για την επιβίωση. Στην σκανδιναβική παράδοση, οι μέρες ολοκλήρωσης της σελήνης γιορτάζονταν ως ένωση των θεών με τις θεές, ο αποκαλούμενος «μήνας του μέλιτος». Από την άλλη η 25η Δεκεμβρίου, ήταν η γιορτή του θεού Ήλιου για τους Ρωμαίους και τους Έλληνες, ημερομηνία την οποία χρησιμοποίησε ως γέννηση του Χριστού η χριστιανική εκκλησία, για να πολεμήσει την αρχαία λατρεία αλλά και επειδή ήταν μια "εμπορική μέρα" για να "κλέψει" πιστούς των άλλων θρησκειών. Ο Ήλιος ως αδελφός της Σελήνης υποτίθεται ότι πάντα θα την φωτίζει. Κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως όπως γνωρίζουμε από την επιστήμη της αστρονομίας. Και η έκλειψή της προκαλούσε τρόμο σε πρωτόγονους λαούς, θεωρώντας την κακό οιωνό.
Ότι κι αν συμβαίνει με την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν ως ανθρωπότητα υπερηφανευόμαστε ότι πατήσαμε στην επιφάνειά του, θα υπάρχουν μυστικά που θα ψάχνουμε συνεχώς και ο αόρατος κόσμος θα παραμένει κλειδωμένος για όσους δεν έχουν τα μάτια να δουν.


"Μαγική και πληγωμένη...
Φωτεινή, δίχως φόβο μένει μόνη.
Μια πριγκίπισσα που δεν γέλασε ποτέ.
Απλά χαιρετά την νέα μέρα.
Μια βασίλισσα που δεν άγγιξα ποτέ,
ούτε όταν κοιμάται...
Ω, Σελήνη μου! Κάνε θαύματα να φανούν για χάρη μου.
Από την ήβη της αυτοκαταστροφής σου,
πάντα θα ονειρεύομαι το φως σου."
Moonspell-Luna




11 σχόλια:

Απίθανο ποστ!Καταπληκτικό!Τόσες πληροφορίες όμορφα δοσμένες γύρω από την Σελήνη...Η αλήθεια είναι πως έχει κάτι το μαγευτικό και γοητευτικό, ενώ το μυστήριο που την περιστοιχίζει έχει εμπνεύσει πολλούς όπως ανέφερες!Η πανσέληνος είναι απο τις αγαπημένες μου εικόνες!

Απόλυτα ταιριαστό το κομμάτι των Moonspell, το οποίο είναι και πολύ ωραίο!

Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να πήραν ώρα να συνταιριαστούν. Κι επιτέλους κάποιος που γράφει για τις χριστιανικές γιορτές που είναι ΟΛΕΣ πάνω σε ειδωλολατρικές γιορτές για να τους κλέψουν την πελατεία / δόξα. Εύγε!Καλό τριήμερο φίλε και ελπίζω να μην τα πήρες από τα προηγούμενα σχόλιά μου. Απλά διαφωνήσαμε :-P

δεν δείχνει όλα της τα μυστικά......γι' αυτό και αιώνια γοητευτική...φιλιά βρόχινα...

Α, ευχαριστώ για το αφιέρωμα!!! Πειράζει αν το πάρω προσωπικά, ως Madame de la Luna βεβαίως βεβαίως;;; Πραγματικά πολύ καλό post και μου άρεσε που κατάφερες να συνθέσεις όλες τις θεωρίες που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί για τη Σελήνη.

@awakened:Έχει αποτελέσει και για μένα πολλές φορές πηγή έμπνευσης, γι'αυτό είπα να ...σεληνιαστώ! :) Την Τετάρτη 18/6 έχει πανσέληνο...Μυστήριο, όπως το είπες...@mad:Δεν λες τίποτα! Έψαξα να βρω μύθους, λατρείες, ακόμη και στίχους από τραγούδια συν αυτά που μαθαίνω κατά καιρούς.Μα ο χριστιανισμός προτιμήθηκε έναντι του Μιθριδατισμού -επειδή ήταν πιο πολύπλοκος σαν θρησκεία και απαιτούσε πιστούς μεγαλύτερης μόρφωσης για να μυηθούν λόγω των πιο δυσνόητων όρων και τελετουργικών- για να καταστεί μαζική θρησκεία και εργαλείο άσκησης εξουσίας σε ένα ευρύ πλήθος, με σκοπό να το ομοιγενοποιήσει. Το να κλέψει τα υπόλοιπα ήταν αναμενόμενα. Και με την ευκαιρία να πω ότι ο χριστιανισμός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα. Προσκολλήθηκε σ' αυτήν με την πτώση του Βυζαντίου για να αναβιώσει στα μυαλά των ανθρώπων περισσότερο, την ιδέα μιας αυτοκρατορίας. Εξάλλου ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός θεωρείται ειδωλολατρικός για αυτούς...ΥΓ.Ελπίζω να κάνεις πλάκα...τι να τα πάρω ρε συ; :) Καλή εβδομάδα!@νεράιδα της βροχής:Όπως όλες οι γυναίκες...Καλημέρα!

Κάποτε θάρθει ξανά μια όμορφη μέρα που ο ήλιος θα χαρίζει ύπνο και η νύχτα ζωή.Συνέχεια εδώ http://olonos.blogspot.com/2007/01/blog-post_28.html

Μου αρέσει η σύνδεση τραγουδιού και κειμένου. Φοβερή επιλογή!:) Την καλησπέρα μου:)

Γνωστά αυτά, και δεν μπορώ παρά να συμφωνησω σε ολα οσα αναφερεις!!Πολύ καλό το ποστ.. Ως αφιερωμα στη madame de la luna το θεωρω βεβαια :)) καλή εβδομάδα!

@Μadame de la luna:Aν δεν πειράζει την Σελήνη, εμένα δεν μου πέφτει λόγος! ;)Αν και το ψευδώνυμό σου ταιριάζει :) Και έμειναν αρκετά πράγματα απ' έξω, λόγω χώρου!@Ερασιτέχνης άνθρωπος:Απ' τα αγαπημένα μου ποιήματα εδώ και χρόνια. Ευτυχώς που όλοι το διδαχθήκαμε, πολύ ατμοσφαιρικό και υμνικό. Ευχαριστώ που μου το θύμισες(όχι ότι το ξέχασα ποτέ).Να' σαι καλά.@ΤΑΣΟΣ:Στην Ανταρτική συμβαίνει κάτι ανάλογο κατά κάποιο τρόπο. Η νύχτα σφύζει από ζωή, σε μέρη που δεν τα βλέπουμε, στα σκοτεινά σοκάκια, στα ηλεκτρισμένα μπαράκια και τα αποπνικτικά δωμάτια από τσιγάρο ή από έρωτα.Ο Ήλιος έτσι όπως κάνουμε την ατμόσφαιρα μάλλον με "ύπνο" θα μας τιμωρεί.

@mmexer:Ακούς Moonspell πονηρούλη, ή σου άρεσε το τραγούδι απλά; :) Καλησπέρα!@Roadartist:Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παραδόσεις ακόμη που ξεφεύγουν από τους γνωστούς, αλλά θα γινόταν πολύ εξειδικευμένο...Καλησπέρα!

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More