Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


Νεοέλληνας: Η τραγική φιγούρα που θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Σωκράτη και του Αριστοτέλη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας βαλκάνιος που δεν έχει αποτινάξει την ανατολίτικη γλίτσα, ξέροντας μόνο να χορεύει τσιφτετέλια και να γλείφει προύχοντες. Η θλιβερή φυλή που βαριέται να κάνει οτιδήποτε, βλέπετε οι πρόγονοί του δούλεψαν τόσο πολύ κι αυτός έχει συσωρευμένη κούραση πλέον για να κάνει οτιδήποτε. Ο νεοέλληνας πάντα βάζει ως μέτρο τον πατριωτισμό του πάνω απ' όλα θεωρώντας το ως μέτρο σύγκρισης με τον οποιοδήποτε και πάντα απαιτεί πιστοποιητικά φρονήματων από τους άλλους. Πιστεύει πως όλοι οι λαοί τον ζηλεύουν και είναι εναντίον του καθώς έτυχε πριν εκατοντάδες χρόνια πριν, στην ίδια γεωγραφική περιοχή κάποιοι άνθρωποι να μεγαλουργήσουν. Ένας ακόμη τομέας που ο νεοέλληνας προβάλει την εικόνα του είναι η θρησκεία. Εκκλησιάζεται συχνά, ακολουθεί μηχανικά τα έθιμα και κάνει με ζήλο τον σταυρό του στο λεωφορείο. Στην πραγματικότητα η υποτιθέμενη αυτή του πίστη είναι ένα χαλάκι που κρύβει από κάτω τις κοινωνικές του αμαρτίες. Ούτως ή άλλως με περισσή ευκολία θα βρίσει τα θεία όποτε χρειαστεί.

Ο νεοέλληνας που αγαπάει τόσο πολύ την πατρίδα του θα πετάξει με ευκολία τα σκουπίδια στον δρόμο, ή από το αυτοκίνητο, θα παρκάρει σε πεζοδρόμια και θα πάρει την θέση του άλλου στην ουρά της τράπεζας ή της δημόσιας υπηρεσίας. Μια καρικατούρα με ανεπτυγμένο Εγώ που δεν τον αφήνει να κοιτάξει πέρα από την μύτη του. Ο νεοέλληνας είναι ελλιπώς ενημερωμένος για το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη παρόλο που βλέπει 4,5 ώρες σχεδόν ημερησίως τηλεόραση, η δεύτερη μεγαλύτερη "επίδοση". Η κουλτούρα του νεοελληνικού συνδρόμου περιλαμβάνει τα μπουζούκια, όπου μαριονέτες των πολυεθνικών τραγουδούν βλακείες κι εκείνος τις ραίνει με λουλούδια από νεκροταφεία. Περιλαμβάνει την σπατάλη σε ανόητο βαθμό, με μια δόση επαρχιωτικής αφέλειας. Οτιδήποτε εισάγεται ως μόδα ή τάση από το εξωτερικό, ο νεοέλληνας την ασπάζεται άκριτα. Πριν λίγα χρόνια όπου τα κινητά μπήκαν στην ζωή μας, αποτέλεσαν το μέσο επίδειξης. Πλέον ο καθένας έχει κινητό, οπότε η προσοχή έχει στραφεί στο να αποκτήσουν κάποιο τζιπ ή ένα ακριβό αυτοκίνητο ώστε να παρουσιαστούν ως ισότιμα μέλη μιας ψευτο-ελίτ, όμοιας με αυτήν που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Η καταναλωτική μανία του νεοέλληνα δεν περιορίζεται όμως εκεί. Προτιμά να αγοράσει ένα σπίτι μεγαλύτερο της τσέπης του για να κάνει την απαιτούμενη φιγούρα στον περίγυρο. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρεώνονται στις τράπεζες.

Ο νεοέλληνας αιτιολογεί την μιζέρια του υποστηρίζοντας πως "είμασταν σκλαβωμένοι 400 χρόνια στους Τούρκους", ώστε να αποτινάξει από πάνω του τις όποιες ευθύνες του αναλογούν για την τωρινή κατάντια. Το νεοελληνικό σύνδρομο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νεοπλουτισμό, την επίδειξη και την κενότητα. Όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε γύρω μας ότι πλουτίζουν άνθρωποι δυσανάλογα με την αξία τους και την προσφορά τους. Δηλαδή δεν έχουν βασιστεί στις σπουδές τους, την δουλειά τους και το υπόβαθρό τους, αλλά στο ότι προσαρμόστηκαν στην κουλτούρα της παράνοιας. Ο νεοέλληνας παίζει απόλυτα τον ρόλο που του έχουν δώσει. Πόσα ζευγάρια πχ ντύνονται, στολίζονται για να βγουν έξω και να κοιτάνε ο ένας τον άλλον; Ο άντρας θα ρουφάει τον φραπέ του και θα παίζει με το κομπολόι που έχει την ελληνική σημαία στο τελείωμά του και η γυναίκα θα κοιτάει τα φρεσκοβαμμένα νύχια της μέσα από τα γυαλιά ηλίου. Παίζουν απλά τους ρόλους του ζευγαριού.

Φυσικά το ελληνικό κράτος έχει μεγάλη ευθύνη αφού εξέθρεψε τέτοιου είδους πολίτες, που κι εκείνοι με την σειρά τους το υποστηρίζουν. Το ελληνικό κράτος είναι απ' τα πλέον διεφθαρμένα παγκοσμίως, με πλήθος νόμων που δεν εφαρμόζονται και αλληλοαναιρούνται, ενώ επιτρέπουν αυθαιρεσίες. Γι' αυτό ο νεοέλληνας απαιτεί αντιφατικά από το κράτος από την μία να τον προστατεύει απ' τους επιτήδειους αλλά απ' την άλλη να του δίνει την δυνατότητα να παρανομήσει. Μάλιστα αυτός που έχει πετύχει κάτι μέσω παρανομιών ή κινήσεων "κάτω απ' το τραπέζι" θεωρείται "μάγκας". Ο νεοέλληνας επιθυμεί την ανέλιξη με κάθε τρόπο, ειδικά αν αυτός ο τρόπος είναι εύκολος και γρήγορος.

Ένα άλλο στοιχείο του νεοέλληνα είναι η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και η αγένειά του. Μπορεί εύκολα να βρίσει και να προσβάλει κάποιον που δεν τον ξέρει, να το παίξει ξερόλας ενώ είναι ημιμαθής. Να σπρώξει για να πιάσει θέση στο λεωφορείο και να τσακωθεί για το τίποτα. Δεν τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει γύρω του, αν ο ίδιος δεν είναι πρωταγωνιστής. Μια ναρκισσιστική τάση, σχεδόν επικίνδυνη. Ο παραλογισμός του νεοέλληνα για το-τι-θα-πουν-οι-άλλοι φτάνει ακόμη και στην ταβέρνα. Θα παραγγείλει παραπάνω απ' όσα θέλει και μπορεί να φάει, μόνο και μόνο για να βλέπουν τα διπλανά τραπέζια πόσο γεμάτο είναι το δικό του. Το ότι είναι θύμα της κατανάλωσης δεν χρειάζεται να το ξαναπούμε. Το θεαθήναι μετρά περισσότερο γι' αυτόν από την ουσία. Το αστείο είναι πως ο νεοέλληνας όπως αντιμετωπίζει τους "ξένους" έτσι αντιμετωπίζει και τον γείτονά του, που είναι κι αυτός...Έλληνας!



Ένα ακόμη πεδίο που ο νεοέλληνας προβάλει υπέρμετρα είναι η σεξουαλικότητά του. Θέλει να είναι ενημερωμένος για κάθε στατιστικό που αποδεικνύει την "ανωτερότητα" σ' αυτόν τον τομέα, ρωτάει πόσες φορές πρέπει να κάνει σεξ την εβδομάδα, προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα του εραστή που όμως πίσω απ' την βιτρίνα κρύβει ένα βουνό από ανασφάλειες. Επίσης έχει την τάση να ζητάει επιβεβαίωση από τις γυναίκες. "Πες μου ότι είμαι ο καλύτερος", "δεν το κάνω καλύτερα απ' τον Μήτσο;" κτλ...Ακόμη κι οι πωλήσεις viagra έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στις ηλικίες 40-45 δηλαδή σε άτομα που λογικά δεν θα έπρεπε να έχουν πρόβλημα, οι οποίοι προφανώς καταναλώνουν τα μπλε χαπάκια για να ταιριάζουν με την εικόνα του "greek lover" που πρέπει.

Το πιο φαιδρό απ' όλα είναι πως πολλές φορές ο νεοέλληνας θεωρεί τον εαυτό του εκτός αυτής της κατηγορίας και μιλάει με τον όρο αυτό υποτιμητικά για τους άλλους που δεν είναι αρκετά ίσοι του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καθαρή φυλή. Ποτέ δεν υπήρξε και δεν έχουμε τίποτα κοινό με τους αρχαίους προγόνους. Ίσως να πήραμε τα αρνητικά τους στοιχεία, πάντως δεν δικαιούμαστε να βαυκαλιζόμαστε με τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν προσέφερε στον δυτικό πολιτισμό στο ελάχιστο κι ας έχουμε την ψευδαίσθηση πως όλοι εκτός συνόρων ασχολούνται με εμάς. Δεν αρκεί να λέμε "έχουμε την θάλασσα, τον ήλιο και το σουβλάκι" κι όλα τα άλλα να τα προσπερνάμε. Δεν ωφελεί το να ελπίζουμε αμέτοχοι. Χρειάζεται να διορθωθούμε.

19 σχόλια:

Mprawo, poli oreo kimeno.Mas edixes ton kathrepti!

Πολύ εύστοχο κείμενο!Λες τα πράγματα με τ'όνομα τους...Βαρέθηκα ν'ακούω οι Έλληνες αυτό και οι Έλληνες εκείνο.Δεν έχουμε να επιδείξουμε τίποτα πρωτοποριακό σε κανέναν τομέα.Εδώ και πολύ καιρό έχουμε χάσει την ταυτότητα μας και απλώς ακολουθούμε ότι "ξένοφερτο" μας πασάρουν.Δε θαμπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με "Η κουλτούρα του νεοελληνικού συνδρόμου περιλαμβάνει τα μπουζούκια, όπου μαριονέτες των πολυεθνικών τραγουδούν βλακείες κι εκείνος τις ραίνει με λουλούδια από νεκροταφεία." και "Ο άντρας θα ρουφάει τον φραπέ του και θα παίζει με το κομπολόι που έχει την ελληνική σημαία στο τελείωμά του και η γυναίκα θα κοιτάει τα φρεσκοβαμένα νύχια της μέσα από τα γυαλιά ηλίου. Παίζουν απλά τους ρόλους του ζευγαριού". Το δε δεύτερο το'χω συναντήσει ουκ ολίγες φορές και απλά βάζω τα γέλια!Είναι τόσο στημένη η συμπεριφορά των δύο φύλων που η όλη κατάσταση είναι γελοία.Μάλλον δεν έχουμε πλέον την δυνατότητα να επενδύουμε συναισθηματικά και με την συναισθηματική επένδυση εννοώ απο τις σχέσεις μέχρι μια ιδέα ή σκέψη.Εκτός και εάν τα χρήματα, η αγορά και συσσώρευση αχρήστων αντικειμένων και η επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων θεωρείταισυναισθηματική επένδυση.

distixws prepei na simfwnisw mazi sou sta perisotera.

Δυστυχώς, ελάχιστοι βασανίζονται από παρόμοιους προβληματισμούς και ανάλογες διαπιστώσεις. Η συντριπτική πλειονότητα βαυκαλίζεται με τα εύσημα του "γλεντζέ που ρουφάει τη ζωή ως το μεδούλι" (ωσάν σύγχρονοι Ζορμπάδες), σε αντίθεση με τους "ξενέρωτους και κρύους κουτόφραγκους". Σκέψου μόνο πόσο έχει εξυμνηθεί (κι εξακολουθεί να εγκωμιάζεται) η "μοναδικότητα" και η "ανωτερότητα" του Έλληνα (σε τραγούδια, παροιμίες, κλπ) - ήτοι, χαρακτηριστικά (π.χ. το περίφημο φιλότιμο) τα οποία, ακόμη κι αν υπήρξαν κάποτε, μοιάζουν πλέον αρχαία ιστορία...

εκπληκτικό.και τόσο μα τόσο εύστοχο σε όλα του τα κομμάτια.τι καλά να το καταλάβαιναν πολλοί άλλοι εκεί έξω, πόσο μαλακωδώς συμπεριφέρονται και λειτουργούν....Καλό σου απόγευμα φίλε μου.

Ανακάλυψα το μπλογκ σου πριν λίγο καιρό και σχεδόν δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν όντως και άλλοι άνθρωποι που σκέφτονται σαν έμενα! Πόσο δίκιο έχεις για το νεοελληναρά που θαρρεί πως η Ακρόπολη θα μπορεί να προβάλλεται ες αεί ως επιχείρημα ανωτερότητας έναντι των "ξένων". Που επιθυμεί διακαώς να αποδείξει πως κάποιος είναι, κάποιος σημαντικότερος από όλους τους άλλους, προσβάλλοντας και εκμηδενίζοντας συνανθρώπους του σε μία προσπάθεια να καλύψει έτσι τα χιλιάδες κόμπλεξ του. Τα έχω σιχαθεί πια αυτά. Η κατάντια του Έλληνα δεν έχει προηγούμενο. Ναδίρ... Προσωπικά πιστεύω πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην Παιδεία. Ένα ολόκληρο έθνος, βυθισμένο στην ημιμάθεια. Άνθρωποι που δεν έχουν τη ικανότητα της κριτικής σκέψης. Που στερούνται βασικών γνώσεων για άλλους λαούς και που κανείς δεν τους μαθαίνει για τη διαφορά μεταξύ εθνισμού και εθνικισμού. Που αδυνατούν να κατανοήσουν το νόημα της ζωής και να εκτιμήσουν την ουσία! Τέλοσπάντων, έχω την αίσθηση ότι πλατιάζω :DΣυγχαρητήρια για τα άρτια δομημένα κειμένα σου.

Εγώ πάλι ξενέρωσα με την πρώτη παράγραφο. Μετά το πας μια χαρά. Κανείς δε νομίζω ότι κομίζει την αριστοτελική του μόρφωση / καταγωγή σε αυτήν τη χώρα. Οσο για τους ζυγούς που πέρασε η χώρα, λογικό ήταν να επηρεάσουν την κουλτούρα της. Διαφωνώ φίλε μου απόλυτα με το ύφος σου εκεί. Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα μέσα μας και θα το φωνάζω. Εχουμε και πάααρα πολλά καλά -κληρονομιά ίσως της Ιστορίας μας

Έχω και εγώ κάποιες ενστάσεις αλλά αν το δω ως αυτοσαρκαστικό του γένους μας είναι τέλειο!Καλό απόγευμα.

Να φανταστώ είδες και εσύ κουτί της Πανδώρας, δεν ξέρω αλλά καθώς τα διάβαζα με έπιασε ένα τρελό γέλιο.

@ανώνυμος:Να' σαι καλά. Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο παραμορφωμένος... ;)@awakened:Για βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους, δεν έχουμε ως σύγχρονος πολιτισμός να επιδείξουμε τίποτα, ωστόσο ως αρχαίος πολιτισμός δώσαμε τα "φώτα" μας σε πολλούς τομείς της επιστήμης, της τέχνης, της φιλοσοφίας κτλ.Το πρόβλημα για μένα είναι πως όχι μόνο πιθηκίζουμε, αλλά δεν εξάγουμε και τίποτα σε επίπεδο κουλτούρας.@puppet master:Μακάρι να χρειαζόταν να διαφωνήσεις ;)

@alterapars:Δυστυχώς φίλε ο νεοέλληνας είναι εξωστρεφής και απροβλημάτιστος σαν αχνιστή.....δεν το λέω! Η ψευτο-μοναδικότητα που υπερασπίζονται είναι που κάνουν τα μηνίγγια μου να χτυπούν. Ο ελληναράς πλέον μιμείται τις σκηνές από τις ελληνικές ταινίες.@Eric:Λειτουργούν για το σήμερα φίλε Eric, γιατί δεν έχουν να παλέψουν για τίποτα για το αύριο.Καλό σου βράδυ.@Lia:Καλωσήρθες αγαπητή Lia. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται σαν κι εσένα, αυτό είναι σίγουρο. Καλό είναι να υπερηφανεύεται κάποιος για την Ιστορία του, αλλά να μπορεί να διακρίνει και τα κακά του. Βέβαια έχουμε σαν στοιχείο ως λαός να τα ρίχνουμε πάντα σε εξωγενείς παράγοντες. Πάντα φταίει ο γείτονας, ο ξένος, οι συνομωσίες έναντι του έθνους κοκ. Όντως η παιδεία είναι μεγάλο πρόβλημα, δηλ η έλλειψή της! Και κυρίως η κοινωνική παιδεία. Βέβαια το ελληνικό κράτος δομήθηκε τσαπατσούλικα πρν καν εκβιομηχανιστεί η χώρα κι εκεί οφείλεται το "δεν βαριέσαι" στην νοοτροπία τους.

@Μad:Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη κοινωνικής ιδίως μόρφωσης είναι χαρακτηριστικό του νεοέλληνα. Αλλά η πλάκα είναι πως είναι ημιμαθής και νομίζει πως τα ξέρει όλα! Φυσικά φίλε mad οι ιστορικές συνθήκες που διαμόρφωσαν το τοπίο της χώρας δεν είναι ασήμαντες. Ωστοσο δεν μπορούμε να κλαίμε την μοίρα μας ή να τις βλέπουμε ως δικαιολογία. Δεν είναι όλοι οι έλληνες νεοέλληνες, αλλά μιλάω για την τραγική πλειοψηφία.Δεν μπορώ να κάνω γενικεύσεις. Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και μερικοί άνθρωποι την εκπροσωπούν άψογα! Όσο για τα πάρα πολλά καλά, είναι θέμα ανθρώπου κι όχι έθνους ή φυλής. Και για ποια καλά της φυλής λες; Την καλοκαρδία και το φιλότιμο ή την φιλοξενία; Ίσως κάποτε ίσχυαν αλλά δεν μπορώ να τα δω ως γενικά χαρακτηριστικά της φυλής μας. Η κληρονομιά της ιστορίας μας δεν φαίνεται να εμπνέει όσους έχουν συμπεριφορές κρετίνου πάντως.ΥΓ.Η πρώτη παράγραφος πάντως λέει για τον ψευτοπατριωτισμό του Ψωμιάδη και του Λάος. Όπως; επίσης και για την μανία του νεοέλληνα να νομίζει πως είναι το κέντρο του κόσμου. Όσο αφορά την θρησκευτικότητα, πιο πολύ πάει στην εκκλησία για να κουτσομπολεύσει και από συνήθεια. Και μην ξεχνάς πως η Ιστορία "δεν παίζει μπάλα"...@Radio Marconi:Θα μ' ενδιέφεραν οι ενστάσεις σου φίλε Marconi αν και φαντάζομαι ότι θα έχεις πολλά να πεις. Πάντως υπάρχει στοιχείο σαρκασμού, εξάλλου ο νεοέλληνας είναι σαν καρικατούρα γελοιογραφίας. Καλό βράδυ.@alekos:Ναι το είδα, γέλασα και είπα να γράψω κάτι που θέλω καιρό :) Εξάλλου οι ελληναράδες με απωθούν όσο δεν πάει! Λογικό να σε πιάσει γέλιο...

λόγοι για να υπάρχεις, πολλοί...λόγοι για να δείξεις την ύπαρξή σου, ένας και μοναδικός. Η αξιοπρέπεια......χαμένη στο διάστημα, όμως...φιλιά βρόχινα...

Πιστεύω και στο φιλότιμο και στη φιλοξενία και στην ευγένεια και στον πατριωτισμό και στη θρησκευτικότητα. Αν συγκρίνεις τους Ελληνες με τους κατοίκους οπιασδήποτε χώρας, θα το καταλάβεις άνετα. Οι εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα φυσικά, αλλά ο κανόνας είναι υπέρ μας. Εχω ζήσει για μακρά διαστήματα σε 3 άλλες χώρες διαφορετικών κουλτούρων η κάθε μια και μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Το μόνο αρνητικό του Ελληνα είναι η κουτοπονηριά, αλλά πολλές φορές φορές είναι διασκεδαστικό κι αυτόΤόσες φορές έχουμε συμφωνήσει, αυτή τη φορά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω :-P

OK από τη βιασύνη μου παρέλειψα ένα ο σε ένα "οποιασδηποτε". Καλησπέρες ;-)

@Nεράιδα της βροχής:Αξιοπρέπεια...κάτι παραπάνω από λέξη. Πλέον όμως έχει κι αυτή τιμή...@Mad:Πιστεύεις φίλε και καλά κάνεις, αλλά πιστεύεις για σένα. Τι εννοώ; Ότι ναι υπάρχει και φιλότιμο (όπως έλεγε η παλιά ελληνική ταινία) φιλοξενία δεν θα το έλεγα αν δεν υπάρχει κέρδος, ευγένεια δεν θα το έλεγα, όταν κάνουν το παν να σου φάνε την θέση στο μετρό ή να βαριούνται να σου λένε καλημέρα...Όσο για τον πατριωτισμό, σίγουρα παρατηρείται περισσότερο από άλλες χώρες αν κι αυτός έχει εκφυλιστεί (έχει μετατραπεί σε εθνικισμό) κι αν δεν ακολουθείς το κοπάδι σε λένε και "ανθέλληνα"...σκέψου τις τραγικές πορείες με αφορμή τα Σκόπια...Όσο για την θρησκευτικότητα θα προτιμούσα να είχαμε πνευματικότητα σαν λαός γιατί οι έλληνες παραείναι κολλημένοι στην θρησκεία(έστω και επιφανειακά). Επειδή κάποιος κάνει τον σταυρό του μηχανικά δεν σημαίνει ότι είναι θρήσκος, ούτε επιδή υποκριτικά ανάβει κερί. Η ξεφτίλα της προσκόλλησης αυτής φάνηκε στην περίπτωση με τις ταυτότητες που γίναμε διεθνώς ρεζίλι με τα πρόβατα να ακολουθούν τα ρασοφόρα κοράκια άκριτα και παίζοντας το πολιτικό τους παιχνίδι. Η κουτοπονηριά δεν είναι καλό στοιχείο, όπως και το κουτσομπολιό που επίσης χαρακτηρίζει τον έλληνα, για να μην πούμε για τον ωχαδελφισμό και το "κρύβε λόγια". Φυσικά και να διαφωνήσεις! Γι' αυτό υπάρχει αυτό το blog , κυρίως για να διαφωνούμε παρά να συμφωνούμε! Έτσι μόνο τσιγκλιέται το μυαλό.:)

Τα είπες όλα φίλε... ειδικά αυτό με την καραμέλα "απόγονοι των αρχαίων", όταν το ακούω βγάζω σπυριά. Όταν δε μοιάζουμε σε τίποτα σχεδόν με τους αρχαίους, δεν παράγουμε πολιτισμό, δεν δεν δεν... τότε δεν δικαιούμαστε καθόλου να το λέμε αυτό.by the way, 3 ωραία τραγούδια με θέμα των Νεοέλληνα:Βαβυλώνα - Πουτάνα Γκλαμουριά (υπάρχει και από Active Member)Άλφα Γάμα - Νεοέλληνα ΆκουΤζίμης Πανούσης - Νεοέλληναςβασικά και το "Παραμύθι" από FFC κάνει αλλά είναι πιο "διεθνιστικό" παρά για την Ελλάδα μόνο.

@Azargel:Δεν νομιμοποιούμαστε να μιλάμε και να καπηλευόμαστε την αρχαία κληρονομιά, από την στιγμή που είμαστε αμερικανοθρεμένοι και απλά έτυχε να γεννηθούμε στην χώρα που κάποτε μεγαλούργησε. Χρειάζεται νέα κουλτούρα και νέα οράματα που να συμβαδίζουν με την εποχή μας.

[...] μέσα σ’ έναν εφιάλτη. Τόσα χρόνια κράζαμε τον νεοελληνικό τρόπο ζωής και δεν κάναμε τίποτα να τον [...]

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More