Ειδικά αυτή την περίοδο που προηγήθηκε (προεκλογική γαρ) ακούσαμε πολλές απόψεις και ένας μας κατέκλυσε ένας βομβαρδισμός πληροφοριών. Υπάρχει τρόπος για να φιλτράρουμε αυτά που ακούμε, διαβάζουμε, βλέπουμε, μαθαίνουμε, χωρίς να γινόμαστε έρμαια των ιδεών των άλλων και χωρίς να παθαίνουμε overdose πληροφόρησης. Μπορούμε να ακολουθήσουμε την εξής μεθοδολογία, θέτοντας λογικές ερωτήσεις:
- Ποιος διέδωσε την ιδέα\άποψη;
- Ποια ήταν η πηγή της;
- Γιατί αυτός που την διαδίδει την ασπάζεται; Έχει κάποιο συμφέρον;
- Πως την υποστηρίζουν αυτή την ιδέα και τι πρακτικές χρησιμοποιούν για να την διαδώσουν;
- Τι κερδίζουν αυτοί που υποστηρίζουν αυτή την ιδέα\άποψη;
- Πως εμπλουτίστηκε η ιδέα με το πέρασμα του χρόνου και για ποιους λόγους;
- Πως χρησιμοποιήθηκε πολιτικά;
-Μετατράπηκε σε κοινωνικό φαινόμενο που ασκεί επιρροή;
- Πως επηρεάζει τον τρόπο σκέψης αυτού που ασπάζεται την συγκεκριμένη ιδέα;
-Γιατί την αποδεχόμαστε ή την απορρίπτουμε;
Τα παραπάνω βήματα σκέψης μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις επιλογές μας ή τις επιλογές άλλων ανθρώπων, αφού πίσω από κάθε ιδέα κρύβονται προσωπικά κίνητρα, κοινωνικές συγκυρίες διαμόρφωσής της, πολιτικές ζυμώσεις, ακόμη και το χρήμα! Βέβαια υπάρχει κι ο παράγοντας του...διανοητικού ιού, αφού υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν φανατικά ιδέες ή πρόσωπα, σύμβολα και εμβλήματα χωρίς να κρίνουν το περιεχόμενό τους.

1 σχόλια:
Όλοι είμαστε καλοί στο να κρίνουμε τους άλλους και να τους αποδίδουμε εύκολα αρνητικά χαρακτηριστικά αλλά εκεί που πραγματικά πρέπει να είμαστε διορατικοί, προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε την κρίση μας, δεν είμαστε!
Δεχόμαστε αφιλτράριστα όσα μας παρουσιάζουν και τις περισσότερες φορές πρόκειται για πράγματα με μεγάλη βαρύτητα και μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως όλες οι πολιτικές αποφάσεις, μιας και βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο και οι ειδήσεις αφορούσαν τέτοιες.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μας ετοιμάζουν πράγματα που δεν θα μας αρέσουν καθόλου!
Δημοσίευση σχολίου