Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Ποιον θα απορρίψουμε ; Με ποιον ή ποιούς θα συγκριθούμε σήμερα για να τονώσουμε το Εγώ ή το Εμείς; Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να οδηγήσει στην υποτίμηση των άλλων, των ξένων προς εμάς. Έτσι αν έχουμε σύμπλεγμα κατωτερότητας, η σύγκριση μ' αυτούς που θεωρούμε κατώτερους είτε ως άτομα είτε ως ομάδα, λειτουργεί ευεργετικά για την κοινωνική μας αυτοεικόνα. Ενισχύοντας την επίπλαστη αυτοπεποίθηση που μπορεί να μας διακατέχει, διαχωρίζουμε την ομάδα που ανήκουμε απ' την ξένη προς εμάς. Με την ένταξη σε κάποια ομάδα το άτομο αποκτά μια εικόνα του Εαυτού και ταυτοτοποιεί την ύπαρξή του, η οποία βέβαια υποκαθίσταται από την ψευδο-ασφάλεια της ομάδας στο όνομα της ομοιογένειας. Η κοινωνική ταυτότητα που μας προσδίδει η ομάδα νιώθουμε ότι μας προφυλάσσει, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύει την αυτάρκεια της ατομικότητάς μας. Η κοινωνική ταυτότητα που μόνοι μας ζητάμε -ο καθένας για τον Εαυτό του- δεν υποδηλώνει πραγματική ταυτότητα, αλλά στείρα κατηγοριοποίηση η οποία μας οδηγεί στην αναπαραγωγή στερεοτύπων που μας κατευθύνουν ομαδικά. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε μονόπλευρες αναλύσεις για κοινωνικές ομάδες (αλλοδαποί, άστεγοι, τοξικομανείς, ψυχικά ασθενείς, αλλόθρησκοι κτλ) μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που εμείς θεωρούμε "σωστά" !

Όμως με την στατικότητα αυτή που μόνοι μας δίνουμε στον κόσμο γύρω μας, δεν υπάρχει αίσθηση ασφάλειας, αλλά ένα "πνίξιμο" της κάθε ιδιομορφίας και του διαφορετικού. Οι ψυχοκοινωνιολογικά μύωπες, θεωρούν όλους τους Αλβανούς κακοποιούς, όλους τους νεοδημοκράτες καπιταλιστές, όλους τους κουμμουνιστές άθεους , όλες τις Ουκρανές πόρνες, όλους τους δημόσιους υπαλλήλους χαραμοφάηδες, όλους τους Τούρκους βάρβαρους, όλους τους πολιτικούς διεφθαρμένους κοκ...Μα έτσι μόνοι μας παγιδευόμαστε και ο "άλλος" μετατρέπεται σε αφηρημένη έννοια. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σ' αυτό έχουν και τα ΜΜΕ τα οποία καθημερινώς μεταδίδουν πνευματικά σκουπίδια κι ετικέτες για κάθε περίσταση βάζοντας το λιθαράκι (ή καλύτερα την κοτρώνα τους) για την ηθική παρακμή. Η τηλεόραση εμβολιάζει τον πληθυσμό με τόνους ρατσιστικά και κοινωνικά στερεότυπα προσφέροντάς του παράλληλα την "ασφάλεια" μέσω των διαφημίσεων. Τα στερεότυπα προκαλούν βία και απάθεια, μεταμορφώνοντας τους πολίτες σε κοπάδι.


Τα στερεότυπα είναι καθοριστικός παράγοντας διατήρησης μιας εξουσίας καθώς, συμβάλλουν για τις προβλέψιμες συμπεριφορές και τους χειραγωγημένους πολίτες, για τον έλεγχο της κοινής γνώμης. Τα στερεότυπα είναι υπεύθυνα για την απάνθρωπη κοινωνία στην οποία ζούμε κι απομακρύνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους. Άλλες πηγές στερεοτύπων είναι η παιδεία μέσω της διαφορετικής αντιμετώπισης των"μη ελλήνων" και η θρησκεία με τις δογματικές τις διδαχές που προσβάλλουν την νοημοσύνη. Έτσι όμως οι πολίτες οδηγούνται στον κυνισμό και η Εξουσία επικαλείται την παράδοση ή την αυθεντία. Στην καθημερινή μας ζωή όλοι κολυμπάμε σ' έναν ωκεανό στερεοτύπων και φοβικών συνδρόμων που αποπροσωποποιούν την κοινωνία και γενικεύουν τα πάντα. Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ αυτονόητο!


Αρχίστε να αμφισβητείτε κάθε δεδομένο, αυτό είναι το συστατικό των στερεοτύπων. Καθένας ας αναρωτιέται πάνω στην δικιά του αλήθεια, για να μην πεθάνει η ελεύθερη σκέψη κι η εξατομικευμένη δράση. Και δεν είναι κακό να παραδεχτούμε ο καθένας μόνος του ότι "είμαι λίγο ρατσιστής" απέναντι σε κάποια ομάδα ή άτομα. Αυτή είναι μια καλή αρχή, εξάλλου πρώτη απόδειξη του ρατσισμού είναι η άρνησή του...Γι' αυτό πάρτε την ζωή σας στα χέρια σας μακρυά από κάθε κοινωνικό προγραμματισμό και αναβαθμίστε το μοτίβο της σκέψης σας. Το Σύστημα είμαστε όλοι μας!

15 σχόλια:

Η εξατομικευμένη προσέγγιση τείνει όντως να εξαφανιστεί...Οι άνθρωποι κατηγοριοποιούνται σε ομάδες με ομοιογενή χαρακτηριστικά ώστε να είναι πιο εύκολο να τους ελέγξουν και να τους χειριστούν.Η δημιουργία στερεοτύπων και ρατσιστικών αντιλήψεων προς συγκεκριμένες ομάδες ατόμων λειτουργεί διασπαστικά σε μια κοινωνία καθώς δημιουργεί απόσταση μεταξύ των πολιτών, μια απόσταση που στην ουσία δεν αφήνει τα άτομα ενωμένα να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν.Υ.Γ Ωραίο κείμενο για άλλη μια φορά!

καλησπέρα φίλε μου. Ο ρατσισμός είναι πραγματικά τεραστίων διαστάσεων στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω πως είναι ο κυριότερος παράγοντας ομαδοποίησης. Δυστυχώς όμως είναι ο κακός τρόπος γιατί λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο από τον φυσιολογικό. Δεν έλκονται μεταξύ τους τα άτομα, απωθούνται απο όλους τους υπόλοιπους και καταλήγουν να είναι ομάδα. Ας μην πάμε μακριά, ΔΕ ΤΕ ΠΕ οι γνωστές σε όλους κατηγορίες εκπαίδευσης. Σε όποια δουλειά και να πάς υπάρχουν οι "επιστήμονες" και οι "καφεδοκουβαλητές". Όταν λοιπόν μαθαίνεις σ αυτό το σύστημα αρχίζεις και συ να κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Πολύ καλό το post σου. Να σαι καλά.

Την καλημέρα μου, η συμπεριφορά μας δημιουργείται από τους μηχανισμούς κοινωνικής μάθησης. Χοντρικά, Μίμηση, Ταύτιση, Κοινωνικές προσδοκίες( τι θέλουν οι άλλοι από εμάς δηλαδή)κλπ. Πάντα αυτό ίσχυε. Στην εποχή μας απλούστατα έχουμε περισσότερα και με μεγαλύτερη περιοδικότητα ερεθίσματα ( και εθίσματα). Όπως επίσης και την δυνατότητα κριτικής και σχολιασμού που παλιότερα δεν υπήρχε ακριβώς λόγω περισσότερων ερεθισμάτων. Πότε δεν υπήρχαν στερεοτυπικά; Πότε δεν υπήρχε ρατσισμός( και μην μου πεις ότι εσύ αποδέχεσαι τους πάντες, αλλοδαπούς ή γηγενείς); Δεν θα μπορούσε κανένας να χτίσει τον Εαυτό αν δεν έχει μέτρα συγκρίσεις. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση δημιουργείται στο οικογενειακό περιβάλλον, βασικό η έλλειψη καλλιέργειας. Για μένα φταίει η άγνοια και ο φόβος που τροφοδοτούνται από τα ΜΜΕ( δεν το αρνούμαι.)Αν δεν στο έχω πει ήδη, έχεις πάρα πολύ γραφή!

Ta στερεότυπα - κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους τις οποίες πολύ ωραία περιγράφεις

@awakened:Η Εξουσία μας θέλει χωρισμένους σε στρατόπεδα για να ισχυροποιεί τις ρίζες της. Και μετά προσπαθεί να έχει ενωτικό (και καλά) ρόλο. @keimenografos:Καλησπέρα αδελφέ.Λογικό είναι να μην αρέσουμε σε όλους και να μην μας αρέσουν όλοι. Το πρόβλημα έγκειται ότι η ίδια η Εξουσία ετικετοποιεί άτομα ή ομάδες ώστε να δημιουργεί το λεγόμενο "περιθώριο" και να μας κάνει πιο εύκολα χειραγωγήσιμους.Να΄σαι καλά κι εσύ φίλε μου!@kiki:Καλησπέρα!Πάντα υπήρχε ρατσισμός ή στιγματισμός. Προτιμώ έναν Αλβανό οικοδόμο που είναι τίμιος, παρά έναν Έλληνα πλούσιο μες στην διαφθορά. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι οι ταμπέλες, αλλά η ποιότητα του κάθε ανθρώπου. Η ερώτηση που μου θέτεις προσωπικά την θεωρώ ύποπτη(όχι από πλευράς σου αλλά γενικά).Μόνοι παράγοντες άξιοι για να κρίνεις έναν άνθρωπο είναι το ήθος, η καλλιέργεια και η εντιμότητα των λόγων του. Ειλικρινά όποια κριτήρια έχω για έναν Έλληνα έχω και για έναν αλλοδαπό.Η ελληνική κοινωνία έχει κλειστεί στο καβούκι της, αναζητώντας την αλήθεια της στο ασυνείδητο του παρελθόντος, αλλά το κάνειμε λάθος τρόπο.@τασος:Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις ευτυχώς. Όλοι είμαστε και μια εξαίρεση.Σημασία έχει πως θα μαζευτούν οι εξαιρέσεις να φτιάξουν έναν κανόνα.

Λατρεύω τη συνέπεια και συνέχεια των κειμένων σου.Αυτή τη φορά όμως φίλε θα συμμεριστώ σε ένα ποσοστό την άποψη της kiki. Ο ρατσισμός ανέκαθεν υπήρχε. Και υπάρχει λόγω της ανάγκης του ανθρώπου να ανήκει σε ομάδες. Είναι η οχύρωση και η προστασία του Εγώ αυτή. Ο Μaslow κατέταξε την ομαδοποίηση σε ανώτερη κλίμακα από τη σύναψη σχέσεων φιλίας στην πορεία προς την αυτοπραγμάτωση. Τα στερεότυπα είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας μέσα από μια γενίκευση, από μια γενική αλήθεια, μια αλήθεια που δε θα μπούμε στον κόπο να αναζητήσουμε. Το να γνωρίζεις τα πάντα σήμερα είναι ανέφικτο. Το ίδιο και η αποφυγή υιθέτησης στερεοτύπων. Τώρα από πού πηγάζει η αυτοπεποίθηση, συμφωνώ και πάλι με την kiki. Είναι θέμα περιβάλλοντος. Οικογενειακού και σχολικού εξαρχής. Φυσικά το μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει η δυνατότητα να αναπτύξεις τα ταλέντα σου. Αν μη τι άλλο όμως πρώτα πρέπει να τα ανακαλύψεις. Αν σε ένα παιδί δε δοθεί η ευκαιρία να πειραματιστεί μέχρι να βρει τον τομέα που θα επιβραβεύεται, τότε είναι καταδικασμένο εσαεί σε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αλλωστε η έννοια αυτοπεποίθηση από μόνη της ορίζει το "άλλοι", το "διαφορετικοί". Αλλιώς δε θα είχε νόημα. Αυτοπεποίθηση έναντι ποιού?Πολύ καλογραμμένο για άλλη μια φορά. Αλλη φορά δεν το λέω για να μην ανεβάσω την αυτοπεποίθησή σου στα ύψη. Υπάρχουν δηλαδή σοβαροί και "κενοί" Bloggers? χεχε

ως κοινωνικά όντα εντασσόμαστε σε ομάδες που είτε φτιάχνουμε είτε μας φτιάχνουν. η εξατομικευμένη κρίση αφορά τους κυρίαρχους. μόνο αυτοί έχουν την πολυτέλεια να αυτο-ορίζονται ως άτομα και όχι ως μέλη ομάδων. κι έπειτα να ανάγουν το άτομο ως το κέντρο των πάντων. η κοινωνική αλλαγή όμως δεν έρχεται από τα μεμονωμένα άτομα (άντε να βελτιώσεις τη θέση σου αν μπορείς αλλά τον κόσμο δεν τον αλλάζεις) αλλά από τις ομάδες. από ομάδες που συνειδητοποιούν πως υπάρχουν ως ομάδα αντικείμενο εκμετάλλευσης. όταν γίνει αυτή η συνειδητοποίηση και υπάρχει και η εκτίμηση πως η ομαδική δράση θα φέρει ανατροπή και κοινωνική αλλαγή τότε θα έχουμε ανατροπή και κοινωνική αλλαγή. θέλει λίγη προσοχή. δεν πρόκειται για μια απλή αντιπαράθεση ανάμεσα στο άτομο και την ομάδα. φυσικά και ισχύουν όλα αυτά που γράφεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση ως μέλος ομάδας. απλά υπάρχουν κι άλλες διαστάσεις. ο ρατσισμός δεν είναι αποτέλεσμα της ανάγκης μας να υπάρχουμε σε ομάδες. η ανάγκη μας να υπάρχουμε σε ομάδες δικαιολογεί το ρατσισμό. ο ρατσισμός δημιουργήθηκε σαν ιδεολογία για να δικαιολογήσει την εκμετάλλευση των μαύρων και το δουλεμπόριο. πως μπορούσε να εξηγηθεί η εκμετάλλευσή τους σε μια κοινωνία ηθική και ανθρωπιστική; πολύ απλά γιατί οι μαύροι είναι κατώτεροι. τεράστιο θέμα.αυτά για αρχή. ευχαριστώ για την επίσκεψη.

Καλησπέρες! Για ένα χαιρετισμό πέρασα αλλά υπόσχομαι οτι άυριο θα διαβάσω με προσοχή το κείμενο σου και θα έρθω να τα "πούμε"!!!

@mad:Ακριβώς αυτό λέω φίλε μου. Ανέκαθεν υπήρχε ο ρατσισμός, όπως κι η Εξουσία. Η οχύρωση από τους άλλους συμβαίνει μόνο όταν έχουμε ανασφάλειες για την ταυτότητά μας. Τα στερεότυπα είναι η γλώσσα της Εξουσίας. Τα στερεότυπα είναι ένας διανοητικός ιός, το κείμενο έχει σκοπό να προτείνει το αντιβιοτικό.Δεν έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση, αλλά με την αυτογνωσία του καθενός. Απλά τα στερεότυπα δημιουργούν μια ψεύτικη ασφάλεια, βάζουν στεγανά στο εσωτερικό ψύχος.Εκτός αν θέλουμε μια κοινωνία όλοι εναντίον όλων.Τώρα αν υπάρχουν κενοί και σοβαροί bloggers, να σου πω την αλήθεια δεν με απασχολεί.Καθείς κρίνεται απ'τα γραφόμενά του, άσε που όλοι στο internet είμαστε ολογράμματα.Να'σαι καλά mad!Καλό Σ/Κ. @common sense:Καθένας είναι άρχοντας του εαυτού του. Δεν περιμένει προσδιορισμό από τους άλλους.Μόνο συλλογικά μπορεί ν'αλλάξει κάτι, συμφωνώ σ' αυτό αλλά πρέπει όπως γράφω σε παραπάνω σχόλιο, να μαζευτούν οι "εξαιρέσεις" να φτιάξουν έναν κανόνα.Απεχθάνομαι την ταμπελοποίηση των ανθρώπων σαν να είναι τρόφιμα σε ράφι. Ο ρατσισμός εκτός από ανήθικος είναι και σημάδι ψυχολογικής ανωριμότητας. Απόδειξη ότι μετά τόσους αιώνες δεν έχουμε εξελιχθεί όπως θα θέλαμε. Κάποτε είμασταν έξω απ' τις πύλες του "Παραδείσου" και δεν κάναμε το απλό για ν' ανοίξουν...να συμφωνήσουμε όλοι μαζί.Μόνο καμιά εισβολή εξωγήινων μας σώζει...@cinderella:Καλησπέρα!Πέρνα όποτε θές αγαπητή φίλη!

Thanx που μου απαντάς στη "γλώσσα" μου (ιοί, αντιβιώσεις), για να καταλαβαίνω καλύτερα. Το ερώτημα με τους bloggers ήταν ρητορικό όμως. Δεν παίζει άγχος ;-)Καλό Σαββατοκύριακοοοο

γειάααα,"μπήκα" μόνο και μόνο για να σε γνωρίσω και κόλλησα. Θέλω να σου γράψω ένα σωρό σχόλια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνω. Θα τα πούμε με την πρώτη ευκαιρία...

Καλησπέρα,Ο τρόπος -κατ'αρχάς- με τον οποίο εκφράζεις τις απόψεις σου είναι εξαιρετικός. Μπήκα για μια απλή ανάγνωση, όπως σου υποσχέθηκα, αλλά κόλλησα. Στα περισσότερα από τα επιμέρους θέματα που αναπτύσσεις συμφωνώ. Δεν αναφέρεις πουθενά όμως την ατομική ανάγκη του καθενός να ζει μέσα στο ζωτικό του ψέμα. Μήπως η συντήρηση των στερεοτύπων έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη; Μήπως ισχύει κι εδώ ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης;

@mad:Έτσι, καταλαβαινόμαστε χεχε!@taxitzou:Οκ, πέρνα όποτε σου κάνει κέφι!Bye, bye...@βόρειο σέλας:Να' σαι καλά φίλε μου.Εννοείται ότι τα ζωτικά ψέματα δημιουργούν όλες εκείνες τις ψευδο-ταυτότητες...Έχω αναφερθεί γι' ααυτό κατά το παρελθόν, ωστόσο είναι λογική επισήμανση.Ίσως και να ισχύει ο νόμος της αγοράς και στους ανθρώπους πλέον. Δεν μ'αρέσει πχ η συσκευασία...

Καλησπέρα φίλε samael,Το ζήτημα των στερεοτύπων, της "ταμπέλας" δηλ. που δίνουμε στους γύρω μας και η οποία είναι προϊόν εξαντλητικής γενίκευσης, πρέπει να μας απασχολήσει. Πολλές φορές είτε από άγνοια, είτε από έλλειψη διάθεσης για περισσότερη ακρίβεια στο λόγο, καταφεύγουμε σε γενικεύσεις, οι οποίες μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνουν επικίνδυνες, καθότι φτιάχνουν μια μάλλον επίπλαστη εικόνα. Αυτή η εικόνα σε ορισμένες περιπτώσεις αναπαράγεται και διαχέεται σε μεγάλο κομμάτι των πολιτών (ΜΜΕ). Όπως και να 'χει ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ων, έχει την βιολογική ανάγκη να ενταχθεί σε ομάδες. Αλλά όπως φαίνεται τα στερεότυπα παίζουν κι αυτά το ρόλο τους...

Καλημέρα φίλε δ.τζ.Έτσι είναι. Η άγνοια πολλές φορές είναι "χαρμόσυνη" και περιχαρακώνει τον άνθρωπο απ' τον κάθε "άλλο" ώστε να μπορεί να νιώσει πως ανήκει κάπου. Σημασία έχει να μην χάνει τα ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και να υιοθετεί τυφλά τα στοιχεία της εκάστοτε κάστας, φυλής, ομάδας κτλ.

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More